Terveisiä Tsekeistä! ENO-verkkokoulu mukana Place based learning paikka- ja yhteisökasvatus Erasmus+ hankkeessa
Tammi-helmikuun vaihteessa 31.1-3.2 päivät ENO-verkkokoulu vietti tsekkiläisen ympäristökasvatusalan organisaation Severin vieraina Horni Marsovissa tsekinmaan pohjoisosien vuoristomaisemissa. Koulutuspäivät olivat lähtöstartti keväällä 2024 alkaneeseen Place based learning (PBL) -Erasmus+ -projektiin, jossa ENO on mukana yhtenä partneriorganisaationa. Kolmivuotisen hankkeen aikana on tarkoituksena jalkauttaa ko. paikka- & yhteisölähtöistä oppimismenetelmää suomalaisiin kouluihin ja toteuttaa siihen liittyvät tuetut oppimisprojekti yhteensä neljässä peruskoulussa 5-luokasta ylöspäin. Hakemisesta lisää artikkelin lopussa.
Matkamme kohti Tsekkejä alkoi juuri liikennelakkoa edeltävänä päivänä keskiviikkona 31.1. Lentokentällä oli jo tuolloin varsin rauhallista. Puolityhjänä lentävä Finnairin kone saapui Prahaan hyvissä ajoin ennen puoltapäivää. Prahassa ehdimme syödä lounaan, jonka jälkeen hyppäsimme junaan kohti Trutnovia ja Horni Marsovia Tsekin pohjoisosissa. Matka kesti sinne noin 3 tuntia. Saapuessamme oli jo hämärää ja keli oli kostea. Taivaalta satoi loskaista lunta. Trutnovissa meitä oli vastassa Sever organisaation henkilökuntaa, joka vei meidät autolla Horvi Marsovin kylässä sijaitsevaan Dotek -koulutuskeskukseen, joka on Severin kotipaikka. Dotekissa meitä odotti tilava huone sekä kasvisruokaillallinen. Pääsimme myös jo tutustumaan muihin partneriorganisaatioiden osallistujiin. Koulutuspäivät alkoivat virallisesti torstaina 1.2. aamusta.
Hankkeessa on ENO-verkkokoulun lisäksi mukana neljä eri ympäristökasvatusalan organisaatiota neljästä eri Euroopan maasta -yhteensä siis viisi organisaatiota. Mukana on Sever Tsekeistä, Code for Green (Fundacja forum inicjatyw spoleczych) Puolasta, Noi Orizonturi Romanista ja Green Foundation Slovakiasta ja ENO-verkkokoulu Suomesta. Jokaisesta partneriorganisaatiosta oli 1-2 edustajaa paikalla.
Koulutustapaamisen ohjelma oli sovitettu 2 ½ päivään ollen täten varsin tiivis ja asiapitoinen, mutta samalla myös rento. Päiviin mahtui asian lisäksi erilaisia hauskoja tutustumisleikkejä, mukavia keskusteluja kahvien ja lounastaukojen ääressä sekä makumaistiaisia kunkin maan tyypillistä paikallisista tuotteista. Suomesta veimme maistiaisiksi Kainuun leipäjuustoa, lakkahilloa, ruisnappeja ja Fazerin sinistä.
Varsinainen ohjelma alkoi tutustumiselle PBL metodiin, josta meille kertoi hankkeen vetäjä Severin kouluttajat Jakub Vebr & Jiří Kulich oman työskentelynsä pohjalta. Tutustuimme myös heidän käyttämiin opetusmateriaaleihin ja pääsimme hyvin aiheeseen kiinni. Ruokatauon jälkeen meitä odotti ulkotyöpaja, jossa ’questing’ -metodia käyttäen selvitimme ryhmässä paikkatietouteen ja tuntemukseen liittyvää tehtävää ympäristössä seikkaillen. Pääsimme myös tutustumaan oppaan johdolla Dotek-rakennuksen ja ympäristön historiaan; Dotek on itseasiassa vanha pappila, jossa läheisen kirkon papit henkilökuntineen asuivat. Ohjelmaan kuului tietysti myös partneriorganisaatioiden esittäytymiset, jossa jokainen pääsi vuorollaan kertomaan toiminnastaan ja kokemuksesta, jota tulevassa projektissa voisi hyödyntää. ENO keskittyi kertomaan toimintansa pääpiirteistä, mutta myös jokin aika sitten päättyneen ELY-keskuksen Design suuntautuneen pedagogiikan projektin aikaansaannoksista. Ohjelman loppu käytettiin pitkälti projektin metodologian käsittelyyn ja kehittämiseen sekä projektihallinnallisiin seikkoihin. Saimme koulutusta myös monialaisen kollegiaalisen tuen jalkauttamiseen ja ohjaamiseen, josta meille piti työpajaa luennoitsija Lucie Jurikova.
Lauantaina puoliltapäivin koitti sitten kotiinlähdön aika. Sää oli lämpimämpi kuin saavuttaessa ja taivaalta satoi vettä. Sää Prahaan saavuttaessa oli varsin harmaa ja märkä, mikä sai suuntamaan vain suorilla lentokentälle. Matkasta Horni Marsoviin jäi kivat muistot ja paljon ideoita, joita tulevassa koulutyössä tullaan varmasti hyödyntämään.
Terveisin,
Maire ja Kaija ENO-verkkokoulusta
Kiinnostuitko hakemaan koulusi mukaan PLB -hankkeeseen?
Lue lisää hankkeesta projektisivuilta täältä
Projektityöskentely suomalaisissa kouluissa aloitetaan syyslukukaudella 2024. Mukaan voivat hakea peruskoulut 5lk:sta ylöspäin. Voit hakea mukaan tällä lomakkeella 30.4.2024 mennessä. Kirjoita ja kysy lisää: info@enoprogramme.org
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.