Ensimmäisessä opettajien koulutuksessa opittiin PBL:n historiasta, periaatteista ja testattiin kartoittamista
Paikka- ja yhteisöperusteisen Erasmus+ oppimishankkeen (PBL) opettajien aloitustapaaminen pidettiin Utran koulussa 18.9.2024. Edustettuina olivat hankkeessa mukana olevat koulut eli Utran, Marjalan ja Kontioniemen alakoulut sekä Tulliportin Normaalikoulun yläkoulu.
Paikka- ja yhteisöperusteisella oppimisella (PBL) tarkoitetaan pedagogista lähestymistapaa, joka ottaa huomioon oman lähiympäristön kokonaisvaltaisesti ja moniuloitteisesti. Lyhenne PBL tulee englanninkielisestä termistä Place Based Learning ja se sisältää elementtejä niin ympäristö- ja yhteisökasvatuksesta, ulkoluokkatoiminnasta kuin myös palveluoppimisesta.
ENO-verkkokoulun järjestämä ensimmäinen opettajien koulutus sisälsi tutustumista PBL:n pedagogisiin periaatteisiin, teoriaan ja historiaan. Näihin tutustuimme lähtökohtaisesti tsekkiläisen SEVER organisaation näkökulmasta kuin myös PBL -pioneerin David Sobelin esimerkkien kautta. Keskeistä tapaamisessa oli myös paikka- ja yhteisökäsityksen termienavaaminen, menetelmän ja ajattelutavan käsittely sekä niiden mahdollinen tuominen opetukseen esimerkkien avulla. Opettajat pääsivät tutustumaan myös kartoittamiseen PBL-menetelmänä.
Seuraavaksi opettajat kokoontuvat Joensuussa Marjalan koululle lokakuussa. Jatkamme silloin aiheen parissa opettajien kollegiaalisen tuen merkitystä painottaen.
Teksti ja kuvat:
Maire Turunen, ENO-verkkokoulu
Lue PBL:n historiasta tsekkiläisestä näkökulmasta täältä
PBL:n tikapuut:
PBL:n 12 periaatetta: